Secify.com

Förändringsledning för att höja informationssäkerheten

13 november, 2024
Uppdaterad: 3 december, 2024
Uppskattad lästid: 2 min

Att driva förändring är en konst – och en nödvändighet – i en värld som kräver allt mer av oss. Just informationssäkerhetsbranschen präglas av ständig utveckling, med snabba teknologiska framsteg och en föränderlig hotbild. Den som arbetar med informationssäkerhet i en organisation kan jobba med allt från att implementera ledningssystem för informationssäkerhet, till att utvärdera leverantörskedjor och utbilda anställda. En viktig faktor för en organisation är att faktiskt våga initiera och driva igenom de förändringar som krävs, samt att skapa engagemang och medvetenhet internt.

Förändringsledning handlar om att strategiskt och strukturerat styra och stödja en förändringsprocess inom en organisation. Det är en metodik som fokuserar på hur människor påverkas av förändring och hur man bäst får medarbetarna att anpassa sig till nya förutsättningar, oavsett om det handlar om nya arbetsmetoder, teknik eller organisationsstrukturer. I praktiken innebär det att skapa en miljö där individer förstår, accepterar och engagerar sig i förändringen, för att på sikt uppnå hållbara resultat.

Vid planeringen i slutet av 2023 stod det klart att årets gemensamma utbildningssatsning för Secifys konsulter för nästkommande år skulle kretsa kring förändringsledning. En gemensam utbildning utöver de individuella utbildningsplanerna, som skulle syfta till att ge de verktyg som krävs för att tillämpa effektiva förändringsstrategier som kan anpassas efter den aktuella kundens organisation, medarbetare och kultur. Förväntningarna var höga hos Julia Karlsson, Head of Advisory Services och den som beslutade att ta in kursen.

– Jag vill se att vi blir än bättre på att se till att det vi skapar tillsammans med våra kunder är håller över tid, och görs så okomplicerat som möjligt. Vår filosofi ”No nonsense security” handlar om att vi ska ta ner det på jorden och arbeta enkelt och pragmatiskt – utan krångel och utan att överarbeta något. Genom kursen vill jag att våra konsulters verktygslåda för att leda förändring ska bli betydligt större, och våra kunder ska uppfatta oss som än mer anpassningsbara.

Kursledare för programmet är Peter Myrgård, konsult och partner på UCS Management. Han menar att de största utmaningar som organisationer stöter på när de ska driva förändring är bristfällig prioritering, samt ovana att leda människor i förändring – att förstå vilken typ av ledarskap som behövs.

– En hög förändringstakt har kommit för att stanna. Den drivs på av globalisering, digitalisering och konkurrens, och frågan är hur vi kan anpassa oss. Samtidigt, för att undvika förändringströtthet, är det viktigt att tydligt kunna motivera förändringsbehov, dvs svara på frågan om ”Varför?”. Med det sagt är det viktigt att förstå att organisationen och individen kan ha två olika svar på den frågan, och man behöver ta hänsyn till bägge.

För de som just nu går kursen är det tydligt att det leder till eftertanke och förändring. Under kursen har man hittills bl.a. diskuterat beteendemönster hos sig själv och andra, något som upplevs värdefullt när det kommer till att förstå sig själv såväl som andra. Cecilia Nilsson, dataskyddsjurist, uttrycker det såhär:

– Förståelsen för beteendeprofiler kommer vara otroligt värdefullt i hur vi bemöter våra kunder och bygger upp strategier. Kan man identifiera en beteendeprofil hos en kund kan man anpassa sin strategi efter kundens beteende – och på så sätt uppnå en bättre relation och ett mer effektivt arbete.

Martin Palmqvist, Head of Information Security, beskriver sina reflektioner på en övergripande nivå:

– Att vara rådgivare inom säkerhet innebär nästan alltid att kunden önskar genomgå någon slags förändring från ett säkerhetsläge till ett annat. Kunskapen från kursen gör oss ännu vassare på att hjälpa kunden genom den resan.

För de som går kursen har man nu snart kommit halvvägs och ser fram emot fortsättningen, men framför allt att fortsätta använda sig av sina insikter i verkligheten. I vår värld finns det gott om förespråkare för digitala ”quick fix” som enskilt ska lösa alla problem. Sanningen är att lyckosamma förändringar över tid bör innehålla fyra delar – rätt riktning, rätt struktur, rätt kultur och rätt digitala lösningar.

Tillsammans med sakkunskapen inom ämnet informationssäkerhet blir konsulten en viktig faktor i kundens förändringsresa. Med insikterna från kursen står våra konsulter bättre rustade att skapa hållbara säkerhetsstrategier som inte bara finns på pappret, utan också implementeras effektivt i organisationen och verkar för människorna som ska arbeta med dem dagligen.

Julia Karlsson

Julia Karlsson
Head of Advisory Services på Secify

2024-12-03T08:47:56+01:00
Till toppen