Lägesbild för svensk finanssektor
Digital lansering av ny rapport kring hot och risker
Säkerhetsläget skruvas upp. Kraven ökar och i frontlinjen står finanssektorn
2025 har inletts med kraftiga förändringar i det globala säkerhetsläget. Relationerna mellan USA, EU, Ryssland och Kina omformas snabbt och påverkar Europa och den svenska finanssektorn på djupet. Hotbilden är mer komplex än någonsin, med ökade krav, nya sårbarheter och aktiva hotaktörer.
I denna lägesbild ger vi en översikt av de viktigaste säkerhetsdrivande händelserna, aktuella hot och regelverk som påverkar finanssektorn. Vi delar även rekommendationer och best practice – med särskilt fokus på hur mindre aktörer kan agera proaktivt i ett snabbt föränderligt landskap.
Vi som arbetar inom säkerhetsbranschen har länge pratat i termer av att hoten ökar, omvärlden förändras och händelseutvecklingen går fortare. Till slut kan man fråga sig hur mycket mer saker kan förändras eller gå fortare eller om vi har nått något tak. Starten på 2025 har med all tydlighet visat oss att det fortfarande finns väldigt mycket som kan förändras väldigt fort. Dynamiken mellan USA, EU och Ryssland har förändrats i grunden och för en överskådlig framtid på ett sätt som kan få stor inverkan på säkerhetsläget i Europa.
I vår förra rapport poängterade vi att även om läget föreföll stabilt så kan det svänga fort och att det därför är viktigt att följa omvärldsutvecklingen. När då svängningen är ett faktum och vi går mot delvis oprövad mark såväl säkerhetsmässigt som geopolitiskt finns det all anledning att tro att vi behöver bli ännu bättre på att upprätthålla en relevant lägesuppfattning för att kunna reagera snabbare. Inom finanssektorn behöver man jobba med analyser och prediktioner för att kunna vara proaktiva snarare än reaktiva.
Vår svenska finanssektor är utsatt för stora påfrestningar från flera olika håll. Regelverk som berör informationssäkerhet ökar, omvärldsläget skärps, och hotaktörer riktar sig i många fall mot såväl sektorn själv som dess underleverantörer. I den här kontexten tar vi fram vårens viktigaste lägesbild för den svenska finanssektorn.
Vårt intelligenceteam har samlat insikter och underrättelser utifrån ett allriskperspektiv, vilket innebär ett holistiskt angreppssätt på allt det som påverkar säkerhetsläget hos sektorn just nu. På det geopolitiska planet är det främst scenarion kopplat till relationen USA, Ryssland, EU samt hur Kina kommer hantera denna, som kommer driva säkerhetsläget på makronivå. I vår lägesbild ger vi våra tankar och analyser kring detta kombinerat med det aktuella läget på hotaktörs- och sårbarhetssidan. Dessutom tittar vi på vad aktuella regelverk kräver, hur spänningar mellan EU och USA kan påverka dessa, och hur man som enskild aktör skulle kunna agera för att förbättra sitt säkerhetsläge.
Under seminariet kommer du ges insikter rörande:
-
Säkerhetsdrivande händelser i omvärlden 2025
Vilka är de mest relevanta händelserna att hålla koll på under våren 2025 för finanssektorn? Vad ska man leta efter, och hur kan det påverka organisationen? Vi delar bl.a. med oss av analyser kring Kina som handelspartner, Europas säkerhetsutmaningar och relationen mellan världens stormakter. -
Hotaktörer, leveranskedja & sårbarheter
Vi går igenom de viktigaste hotaktörerna för finanssektorn att hålla koll på 2025, samt täcker in frågor som berör hot i leveranskedjan. Vi går också igenom relevanta sårbarheter och läckta uppgifter. -
Kravställning & regelverk
Kraven mot finanssektorn är ständigt närvarande, såsom exempelvis DORA. Lägesbilden tittar även på vilka risker som finns rörande dataöverföringen till USA genom DPF (Data Privacy Framework) i och med de spänningar vi nu ser. Vi går igenom status för dessa och andra regelverk, och diskuterar även hur man kan hantera den ökade kravställningen som mindre aktör. -
Rekommendationer och best practice
Vi delar med oss av våra rekommendationer och best practice i branschen. Vilka tips har mindre aktörer kring hur man ska hantera en svåröverskådlig leverantörskedja? Vad krävs av användarna i det nya säkerhetslandskapet?