Johanna Karling är Chief Quality & Regulatory Affairs Officerpå INIFY Laboratories och är den som ansvarar för att de uppfyller nödvändiga krav, har hand om kvalitetsledningssystem, med mera.
INIFY är en laboratorietjänst som vänder sig till urologer som behandlar patienter för misstänkt prostatacancer. Proverna skickas till INIFY som behandlar det i sitt laboratorium. Med hjälp av en egenutvecklad statisk AI som beslutsstöd analyseras en digital bild av provet och misstänkt cancer identifieras. INIFY’s egna patologer bedömer sedan analyserna, ställer diagnos och skriver en rapport.
Med ett egenutvecklat laboratorium, egen mjukvara, och givetvis högt ställda krav på kvalitet, är samarbetet mellan mjukvaruingenjörer och labbpersonal något INIFY värderar högt.
Med på resan från Secify är dataskyddsombudet Branco Banovic, själv med bakgrund inom laboratorievärlden. Branco arbetar nära INIFY varje vecka och kommer bli allt mer involverad framöver som bollplank när företaget fortsätter utvecklas.
Strategiskt beslut att ta in ett externt dataskyddsombud
”För oss var det ett strategiskt beslut vi tog tidigt, nästan i samband med att vi började etablera”, kommenterar Johanna. ”När vi knoppade av INIFY 2022 från moderbolaget Context Vision kände vi att det skulle vara för mycket att själva sätta oss in i; juridik, regler, nya krav, osv. Det skulle krävas så pass mycket av oss att det skulle bli för kostsamt. Dessutom ville vi slippa bygga upp allt från början. I Secify fick vi såväl kompetens som erfarenhet av likvärdiga organisationer, och dessutom färdiga mallar att bara lyfta in i vårt eget ledningssystem”.
På INIFY fokuserar man på att samarbeta kring säkerhetsfrågorna, och integrera olika perspektiv i projekten. IT-chefen Magnus sitter med vid avstämningsmöten om dataskyddsfrågor, och i andra forum ser de till att synkronisera och harmonisera arbetet med informationssäkerhet, IT-säkerhet och dataskydd. De har dessutom nyligen anställt en intern funktion som ska arbeta med IT-säkerheten.
För en säkerhetsmedveten organisation är det förebyggande arbetet en nyckel
Alla som någonsin ansvarat för säkerhetsfrågor kan känna igen sig i stressen att jobba reaktivt – att hela tiden springa ett steg bakom och släcka bränder.
”Vi tycker det är otroligt viktigt att arbeta förebyggande”, säger Johanna. ”Vi vill aldrig hamna i en situation där vi tvingas att arbeta reaktivt över tid. Vi arbetar hårt för att få in en systematik från början, så vi har en bra grundstruktur. På så sätt är det enklare att sen hantera avvikelser löpande, då vi har en rutin för det.”
För Johanna och INIFY är frågan om att få med sig ledningsgruppen på tåget överhuvudtaget inte en fråga. ”Vår ledningsgrupp är med på banan i det här”, kommenterar Johanna. ”Säkerhet och integritetsfrågor är en del av vårt DNA och hela verksamhet, så vi har en mogen och förstående ledningsgrupp som tydligt ser behovet av att arbeta med de här frågorna”.
Effektivisering och förenkling tar dem in i framtiden
Med ett gott syfte och en hög ambition vill INIFY göra mer för svensk cancervård. Framöver finns planer på att expandera till fler cancertyper utöver prostatacancer, och med expansion är det viktigt att se till att säkerhetskontroller, system, rutiner och processer hänger med.
Hos INIFY tar man säkerhetsfrågor och integritet på högsta möjliga allvar, samtidigt som man ser potentialen och kraften i att förenkla. Krånglar man till saker för mycket leder det i värsta fall till fler risker, medan tydlighet och enkelhet oftast fungerar bättre rent praktiskt ute i verksamheten.
Johanna skickar med sina egna tips på ämnet. ”Vi gillar att arbeta förebyggande i stället för reaktivt, det tror jag att fler kan göra bättre. För verksamheter som vill skala upp säger jag ’Börja så tidigt det går, men det är aldrig för sent att komma igång’. Det mesta som står i en standard eller i en lagtext går att skala av, ta ner på jorden, och förenkla så det passar verksamheten. Det tror jag mycket på”, avslutar Johanna.
Johanna Karling
Chief Quality & Regulatory Affairs Officerpå INIFY Laboratories