Secify.com

Informationssäkerhet behöver vara en levande del av företagskulturen

Markus Fredholm 27 september, 2024
Markus Fredholm

Informationssäkerhet har under de senaste åren klättrat upp på agendan för många ledare, och av goda skäl. Hotet om cyberattacker, driftstörningar och personuppgiftsincidenter är ständigt närvarande, och konsekvenserna av bristfällig informationssäkerhet kan vara förödande. Trots att många företag har implementerat informationssäkerhetsprogram och även certifierat sig enligt internationellt erkända standarder, såsom ISO27001, ser vi ofta exempel i media på att dessa organisationer drabbas hårt av säkerhetsincidenter. Varför misslyckas dessa program, trots intentioner om och åtgärder för god motståndskraft?

Kostnadskontroll är viktigt i alla verksamheter, men överdriven sparsamhet kan leda till större kostnader.

Svaret ligger delvis i hur informationssäkerhet hanteras inom dagens organisationer. I alltför många fall implementeras informationssäkerhet som en fix för att uppfylla certifieringskrav, i stället för en integrerad del av företagets dagliga verksamhet. Detta synsätt har ofta sitt ursprung i för stort fokus på kostnad och för lite fokus på verklig motståndskraft och kan leda till allvarliga konsekvenser när hoten väl materialiserar sig. Kostnadskontroll är viktigt i alla verksamheter, men överdriven sparsamhet kan leda till större kostnader.

Många företag gör bara det allra nödvändigaste för att klara en certifiering. Detta leder till att verksamheten inte får de rätta förutsättningarna att följa de rutiner och processer som har tagits fram och att implementerade säkerhetsåtgärder inte får avsedd effekt.

När allt fungerar som det ska, och inga incidenter inträffar, betraktar många företagsledningar informationssäkerhetsarbete som en ren kostnad. Men när en allvarlig incident inträffar finns det plötsligt ingen gräns för vilka resurser som kan sättas in för att hantera situationen. Det är i den situationen det visar sig vad det kostar att inte ha tagit informationssäkerhetsarbetet på allvar.

Varje företagsledning behöver förstå att informationssäkerhet måste vara en grundläggande del av hur organisationen agerar, från ledning ner till varje enskild medarbetare. Informationssäkerhetsarbetet är en investering i organisationens långsiktiga framgång och överlevnad.

För att informationssäkerhetsarbetet ska vara effektivt måste det genomsyra hela organisationen och bli en naturlig del av företagets kultur och processer. Det handlar inte om att ha rätt dokument på plats eller att kunna visa upp en certifiering. Det handlar om att skapa en organisation där informationssäkerhet är så djupt inbäddad i verksamheten att medarbetarna agerar rätt utan att behöva tänka på det.

Fyra personer sitter runt ett mötesbord i möte

Så hur kan organisationer säkerställa att deras informationssäkerhetsarbete inte bara blir en papperstiger, utan något som faktiskt gör skillnad? Här är sju områden som är viktiga för att bygga en stark och motståndskraftig informationssäkerhetskultur.

  1. Engagerande utbildning
    Informationssäkerhet börjar med att medarbetarna förstår hoten och hur de ska agera i den dagliga verksamheten. Utan en engagerande och tillgänglig utbildning är även de bästa säkerhetsprocesserna värdelösa. Säkerställ att hela organisationen är välutbildad och förstår vikten av informationssäkerhet. Engagera medarbetarna genom att skapa en dialog om informationssäkerhet, så att kunskapen inte bara sprids utan även sjunker in i medvetande och handling.
  2. Verksamhetsanpassade lösningar
    En standardlösning passar tyvärr sällan någon. Omfamna informationssäkerhetsarbetet och gör det till ert eget genom att anpassa det till era specifika behov och risker. Det är ofta mer effektivt än att blint följa en mall utformad för flera, men anpassad för ingen.
  3. Enkla processer
    Komplicerade och byråkratiska processer följs sällan. Skapa i stället enkla och tillgängliga processer som är lätta att följa. Ju enklare det är att hitta stödet och göra rätt, desto större är chansen att medarbetarna faktiskt gör det.
  4. Stötta mellancheferna
    Mellanchefer spelar en nyckelroll i att upprätthålla informationssäkerheten i den dagliga verksamheten. Se till att de har rätt verktyg och stöd för att integrera säkerhetsåtgärder i sina ansvarsområden, oavsett om det handlar om rekrytering, kravställning, systemutveckling eller något helt annat.
  5. En öppen och positiv kultur
    En organisation med en öppen och positiv kultur, där medarbetare känner sig trygga att rapportera misstag, är en stark organisation. Ett humant synsätt hjälper inte bara affären, utan även organisationens motståndskraft mot incidenter. Därför är det viktigt att främja en öppen och positiv kultur.
  6. En lärande organisation
    Incidenter kommer att hända – det är en realitet. Det viktiga är hur organisationen väljer att hantera incidenter och vad den lär sig av dem. Skapa en lärande kultur där misstag ses som möjligheter att förbättra, snarare än som något som ska döljas eller bestraffas.
  7. Lagarbete är nyckeln
    Informationssäkerhet är inte något som kan delegeras till en enda person eller avdelning. Det är ett lagarbete som kräver engagemang från hela organisationen. Alla måste förstå sin roll i att skydda organisationens information och tillgångar.

Genom att fokusera på dessa sju områden kan organisationer skapa en säkerhetskultur som inte bara skyddar mot dagens hot, utan också positionerar dem för att möta morgondagens utmaningar. Fungerande informationssäkerhet handlar om mer än bara teknik och processer – det handlar om människor, kultur och en grundläggande förståelse för värdet av att skydda det som är viktigt för företaget.

Markus Fredholm är utbildad systemvetare med över 25 års erfarenhet som entreprenör och ledare i snabbväxande organisationer. Genom sin karriär har han kombinerat ett starkt strategiskt tänkande med förmågan att navigera komplexa tekniska och organisatoriska utmaningar inom de företag han har arbetat med.

2024-09-27T14:28:23+02:00
Till toppen