Introduktion
En månad av säkerhet som främjar medvetenhet, kunskap och informationsutbyte
Välkommen till vår samlingssida för informationssäkerhetsmånaden, en månad som präglas av kunskap och informationsutbyte. Här nedan har vi samlat på oss och komprimerat det viktigaste som vi tycker att de flesta bör känna till. Om du törstar efter ännu mer kan du besöka vårt kunskapscenter eller MSB.
Har du frågor, tveka inte att kontakta oss, eller ännu bättre anmäl dig till vårt webbinarie ”Fråga Chris, med Cybercom”. Mer om det finns lite längre ner på denna sida. Och du, glöm inte av att prenumerera på vårt nyhetsbrev, då får du färska nyheter, information om kommande webbinarier, nya artiklar och rekommendationer kring bland annat dataskydd.
Grunderna i ett säkerhetsarbete – vad ska man ha på plats?
”Vad är det viktigaste att ha på plats inom informationssäkerhet?” Svaret på den frågan kommer att skilja sig beroende på vem du frågar. Men det rätta svaret är ”det du skulle ha gjort för att motverka att det inträffade”, och det vet både du och jag kan vara allt mellan ett antivirusskydd och en larmad dörr.
Det gäller att skapa sig en översikt. Att försöka identifiera eller hitta det som skapar värde och sedan undersöka på vilka sätt man kan förlora det. Kan man sedan försöka uppskatta hur stor sannolikheten är att det inträffar så går det faktiskt att svara på frågan ”vad som är viktigast att ha på plats”. För när du vet vad som är värt att skydda så tar det inte lång tid för dig att komma på ”hur det ska skyddas”.
Det många företag missar är att ta fram är en plan för vad som ska hända när saker och ting inte går som planerat. Att ha ett team som vet exakt vad de ska göra när det där oväntade inträffar är otroligt värdefullt. Jag pratar om åtgärdsplanen. Den kommer inte bara att minska risken att något allvarligt inträffar, utan också snabba på återhämningen efter en incident.
Vi pratar ofta om de insatser som finns mitt emellan; ett penetrationstest, en backuplösning, skydd mot ljusskygga cyberskurkar och hur man får anställda att förstå risken med att öppna bilagor och inte klicka på länkar i e-postmeddelanden från okända avsändare. Det är också viktigt. Men har man inte bitarna ”Före” och ”Efter” på plats så vet man helt enkelt för lite om vad man har, hur det ska skyddas, och hur man går till väga för att lösa problemet – för att driva ett effektivt säkerhetsarbete.
MSB har mycket information om hur man startar upp ett riskarbete, vi kan också hjälpa dig med det om du behöver lite extra stöd. Bredvid har vi listat några artiklar som är värda att läsa inom området.
Artiklar om nya lagkrav
Nya direktiv och förordningar som kommer, och är bra att känna till
Det här läser andra
Populära artiklar