Introduktion
Vad kan jag göra som privatperson för att förbättra min säkerhet?
I dagens samhälle är personlig säkerhet inte endast begränsad till låsta dörrar och överfallslarm. Cyberhot så som intrång, läckage och manipulation av data blir dessvärre allt vanligare. Hoten drabbar inte endast företag, även privatpersoner utsätts dagligen. Dagens kriminella kastar brett och hoppas på napp, detta tillvägagångssätt kan resultera i att vem som helst kan bli utsatt. Denna artikel diskuterar definitionen av digital säkerhet, statistik samt några enklare åtgärder du som privatperson kan ta för att minska risken för att utsättas.
Vad är digital säkerhet?
Digital säkerhet är de skyddsåtgärder som kan tas för att minskar risken att något oönskat sker på dina enheter, så som telefoner och datorer. Utöver detta så bör digital säkerhet sig även ut till din identitet, information och de tillgångar du har.
Statistiken
Nästan alla i Sverige, ungefär 96%, använder internet dagligen för olika ändamål [1], allt från att kolla skräppost till att leta efter nya lunchställen i närheten. Med en så stor del av befolkningen online ökar också risken för cyberattacker betydligt. Under 2023 ökade antalet cyberattacker riktade mot svenska myndigheter och andra viktiga samhällsfunktioner markant, en ökning på 33% jämfört med året innan. Denna trend är inte unik för Sverige utan syns även globalt. Förra årets statistik från USA visar att de uppskattade förlusterna inom cyberspace uppgick till cirka 12,5 biljoner dollar [2]. De största förlusterna kommer från bedrägerier och identitetsstöld. Dessa typer av cyberbrott är intimt sammankopplade, och identitetsstöld ligger ofta till grund för både bedrägerier och internetbrott.
Så vad kan jag göra som privatperson?…
Trots att majoriteten av attacker är riktade mot företag så påverkar det även dig i vardagen. Men som privatperson kan du ändå förbättra din digitala säkerhet, och nej, du behöver inte vara en tech-wizard eller satsa på avancerade säkerhetssystem för att göra det. Vi på Secify har strukturerat upp enklare rekommendationer och åtgärder du kan ta redan idag för att stärka ditt skydd.
Snooza inte på dina uppdateringar
Jag tycker alltid man blir påmind av sin dator att uppdatera den under de timmar som jag använder min enhet. Vi som människor är väldigt bra på att skjuta upp saker som bör göras. Dock kan dessa uppdateringar automatiseras, så det sker under tidpunkter du inte använder dina enheter. Skönt, va?
- Att alltid ha den senaste versionen av appar och operativ system kan minska riskerna att utsättas för angrepp, då dessa uppdateringar oftast inkluderar säkerhetsfixar som åtgärdar sårbarheter.
- Enheter som inte stödjer uppdateringar längre bör ersättas. Då dessa inte korrigerar säkerhetsbrister och vilket kan resultera i att din enhet inte längre kan användas på ett säkert sätt.
- Ladda bara ner uppdateringar och programvara från officiella och pålitliga källor för att undvika skadlig programvara som kan vara förklädd som en uppdatering.
Password or passphrase?
Att undvika enkla lösenord som din hunds namn eller ditt födelsedatum är en bra början. Ibland kan längre fraser vara något man kan använda, men det finns fler knep att ta till för att skydda din information online.
- Vi i Sverige är bra på återanvända saker och ting, men gör det gärna inte med dina lösenord, använd unika lösenord på varje plattform som kräver lösenord.
- Lösenord bör vara starka och de flesta lösenordshanterare kan även generera komplexa.
- Tvåfaktorsautentisering (MFA/2FA) kan vara ett bra extra skydd utöver ett starkt lösenord. Mer detaljer kring lösenordshantering kan du hitta här! Starka lösenord & lösenordshantering | Secify
Vill du verkligen dela med dig av detta?
Vi lever i en värld där alla är ständigt uppkopplade och vill dela med sig av något, vara sig det är sina semesterbilder från Mallorca eller sitt träningspass på gymmet på sociala medier.
- Innan du postar något, fråga dig själv om det är något du skulle vara bekväm med att en främling vet om dig.
- Se över och justera sekretessinställningarna på dina sociala mediekonton för att kontrollera vem som kan se dina inlägg och personlig information.
- Undvik att dela detaljerade uppgifter om dina dagliga rutiner och resplaner, som kan ge obehöriga insikt i dina vanor och möjligheter att utnyttja dem.
Om du känner att du behöver ha koll på vad för information som finns tillgänglig om dig eller ditt företag – både på surfaceweb och deep web, så kan du läsa mer om vår tjänst OSINT här! OSINT (Open Source Intelligence) – Förhindra cyberattacker (secify.com)
Undvik att bli Phish-ad!
Att vara lite skeptisk när det kommer till saker och ting kan vara bra när man är ute på the Interwebs. Tänk efter igen, har du verkligen ärvt 200 miljoner euro från en Nigeriansk prins eller har din vän plötsligt börjat skicka lite väl suspekta meddelanden (utöver det normala).
- Kontrollera länkar och bilagor noggrant – även om det kommer från dina nära och kära.
- Ibland kan det vara värt att dubbelchecka med din bank om de verkligen ber om en större insättning helt plötsligt.
- Phishing-meddelanden försöker ofta skapa panik genom att hävda att ditt konto har blivit hackat eller att du måste vidta omedelbara åtgärder.
Backa upp din data
Jag tror vi alla har tappat bort en nyckel eller två i våra liv, och det finns faktiskt roligare saker att tänka på än att få panik och stå utelåst en fredagskväll under vintern. Tänk dig denna känsla fast för all din viktiga data.
- Molnlagring för din viktigaste data kan vara bra att ha ifall du skulle råka ut för något. Detta kan även ske automatiskt så att du alltid har den senaste datan i molnet.
- Ifall du känner att tekniken går lite för snabbt så kan det vara värt att lagra saker och ting på en extern hårddisk.
- Dessa backups behöver kontrolleras med jämna mellanrum så man inte har allt för gammal data, men även så att de fungerar som det ska.
Avslutningsvis
Vi tar den digitala säkerheten för givet och tror att vi alltid är säkra oavsett hur vi använder den. En av de viktigaste sakerna att tänka på är att ha ett bra säkerhetsmedvetande. Statistiken visar tydligt hur dagens hotbild ser ut och vi alla bör ha lite is i magen.
Genom att följa dessa enkla knep och vara medveten om riskerna kan vi skydda oss själva mot de många hot som lurar online. Oavsett om det handlar om att skapa starka lösenord, vara försiktig med vilken information vi delar på sociala medier eller säkerhetskopiera vår information, är det de små steg som vi tar nu göra en stor skillnad i framtiden.
Så nästa gång du överväger att använda 123456 som lösenord, tänk om! Din digitala säkerhet börjar med dig. Var noggrann, var medveten och framför allt, var säker.