Introduktion
Vad är DORA?
DORA-förordningen (Digital Operational Resilience Act) börjar gälla i januari 2025 och kommer att påverka finanssektorn inom hela EU. Den är framtagen för att stärka cybersäkerheten och skapa enhetliga standarder för hantering av IKT-risker. Om din verksamhet omfattas av DORA innebär det att ni är skyldiga att hantera cyberhot och digitala utmaningar på ett strukturerat och enhetligt sätt, i linje med de krav som ställs för att stärka motståndskraften mot IKT-relaterade risker.
När träder DORA i kraft?
DORA-förordningen kommer att träda i kraft januari 2025, vilket innebär att alla medlemsstater i EU måste ha införlivat kraven i DORA i sin nationella lagstiftning till det datumet. Dessa krav kommer att beröra områden som cybersäkerhet, styrning och riskhantering, incidentrapportering, testning och kontinuitetsplanering, bland annat. Syftet med dessa krav är att säkerställa att finansiella institutioner är tillräckligt rustade för att hantera potentiella cyberhot och andra IT-relaterade risker.
Omfattning
DORA gäller för finanssektorn inom hela EU, inklusive företag som erbjuder revisionstjänster, banktjänster, försäkringar och värdepapperstjänster. Förordningen omfattar även leverantörer av IKT-tjänster som används av finanssektorn. DORA kommer till exempel att gälla för organisationer som tillhandahåller:
- Revisionstjänster
- Försäkringstjänster
- Bank- och finanstjänster
- Leverantör av kryptotjänster
- Värdepapperstjänster
- Tredjepartsleverantörer för IKT-tjänster
Vad är tidsspannet?
2025 kan kännas avlägset men de branscher som omfattas av lagstiftningen bör redan nu se till att:
- Skaffa kunskap om innehållet i förordningen, och
- Identifiera nödvändiga åtgärder för er
Har ni frågor och funderingar kring DORA? Tveka inte att kontakta oss!